Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Домашни баварски бретцели

Домашни баварски бретцели

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Домашни баварски бретцели1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8 бр.
"Ето я и оригиналната рецепта за най-вкусните баварски бретцели - не пропускайте да нагостите с тях приятели и близки"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло + количество за омесване
  • мая - 1 ч.л. суха за хляб
  • прясно мляко - 250 мл хладко
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 50 г меко
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 50 мл за намазване на бретцелите
  • сода - 1 с.л. бикарбонат за намазаване на бретцелите
  • сол
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете хлебната мая в хладкото мляко и оставете за 10 минути докато шупне. Брашното се смесва в купа със солта и захарта. В средата се прави кладенче, в което се изсипва мекото масло. Прибавяйте по малко мляко с разтворената в него мая и замесете меко тесто.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и месете няколко минути до получаване на гладко и еластично тесто.

Разделете го на 8 равни парчета и оформете топчета. Подредете ги върху леко набрашнена повърхност, покрийте ги с кърпа и оставете да втасат за 20 минути. Покрийте тава с хартия за печене, поръсете със спрей за печене и загрейте фурната на 180 градуса.

От 1 топка тесто се оформя дълъг фитил (около 20 см) - краищата трябва да са по-тънки от средата. Преплетете двата края 2 пъти, за да се получи геврече, а стърчащите краища притиснете отново към тестото. Оформете така всички топки от тестото. Подредете ги на разстояние едно от друго в тавата и ги покрийте с кърпа.

През това време пригответе сместа за намазване, като кипнете 50 мл мляко, добавете содата, разбъркайте и отстранете от огъня. Изчакайте сместта да шупне и намажете бретцелите с нея.

Посолете, поръсете с маково семе и сложете да се пекат за 20 минути в предварително загрятата фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мая Лазарова
Мая Лазарова
Преди да се изпекат бретцелите се попарват за 2-3 мин. във вряща вода в която има сода за хляб не се мажат с нищо и така се пекат /може да се поръсят със сол или по желание/.Аз ги правя така и имат невероятен вкус.
30.07.2012 11:29
5
G
G
Получава ли се този гланциран леко горчив вкус от тази смес за намазване ? Чудех се как се получава.
05.11.2010 19:54
dipold
dipold
Ефросия, откъде имаш тези рецепти ?
03.11.2010 22:34
1