Лесен американски пай

Дебелата БертаДебелата Берта
Джедай
2k
3k
50
9k
01/10/2015
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо5 978
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • захар - 1/2 ч.ч.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л. на прах
  • джинджифил - 1/4 ч.л. сушен
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. смляно
  • ябълки - 6 - 7 ч.ч. нарязани на тънки парченца
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • маслено тесто
  • брашно - 280 г
  • захар - 70 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • масло - 120 г студено, на кубчета
  • яйца - 2 големи, студени
  • за поръсване
  • масло - 1 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото е необходимо да работите бързо, за да не се размекне маслото прекалено. Първо пресейте брашното с бакпулвера и солта, разбъркайте със захарта и добавете кубчетата студено масло. Бързо започнете да мачкате, докато стане на трохи.

Добавете отделно леко разбитите яйца и започнете да бъркате с вилица, докато сместа се хомогенизира. Прехвърлете сместа върху кухненския плот и с бързи 3-4 движения съберете тестото на топка. Разделете тестото на 2 еднакви части, увийте всяка в прозрачно фолио и сложете в хладилника за 1 час.

Смесете в малка купа захарта, брашно и подправките. В друга по-голяма купа разбъркайте ябълките с лимоновия сок и добавете захарната смес.

Разточете от едната топка на кора, която трябва да излиза малко извън стените на формата за печене. Отгоре сипете ябълковата смес и залейте с масло. Разточете и втората кора и покрийте пая, като прищипете красиво краищата на двете кори. С остър нож направете няколко цепчици по пая.

Намажете го отгоре с разбит белтък и поръсете със захар. Може да покриете пая с фолио, за да не изгори по време на печенето.

Сложете американския пай да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. След като махнете фолиото, печете за още 20 минути или до готовност. Охладете пая, преди да го нарежете и поднесете. По желание може да поръсите с пудра захар.

Рецептата изглежда сложна за изпълнение, но истината е, че става доста бързо лесно. Ако все пак искате да съкратите времето, може да приготвите пая с бутертесто вместо маслено тесто.

Нека ви е сладко!

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
НИКОЛОВА
НИКОЛОВА
28.10.2015 18:05
Получи се много добре, уникален, перфектен!!! Браво за хубавата рецепта. И преди съм правила по други рецепти, но с тази ми се получи най-добре.
2
0