Най голямата глупост която съм чел, каквото и да е месо ,се слага в морска сол 24 часа ,после 24 часа в вода като се сменя водата ,и след това я овалваш и сушиш на проветриво място.,
16.12.2023 19:30
5
1
1
Анонимен
Точно така браво.
31.10.2024 20:49
Анонимен
Пастърмата приготвена по този начин е най-вкусна . Благодаря за рецептата Efrosia !!!
24.12.2022 11:04
Нали
Това с течащата вода и на мен ми се стори много.
20.10.2022 11:40
2
Svetoslav Stoianov
Вече няколко поредни години правя пастърма по тази рецепта и винаги става много добре! Поздравления за автора!
13.01.2019 18:14
1
3
Ivo
"4 часа в голям съд под течаща студена вода" Това е малоумно . това струва повече от купешка пастърма !
19.10.2016 18:35
67
16
Тодорка Спасова
Домашна пастърмица с червено винце - Класика.
19.10.2016 16:01
12
2
Теодора Мещерова
Само виното липсва на снимката
23.09.2016 01:54
3
4
Valentina Psaltirova
Сухо и вкусно! Николай Хайтов не тръгвал без пастърмица за никъде.
04.06.2016 12:27
7
4
К К
Приготвяла съм и е много вкусно!
17.05.2016 21:17
6
2
Илияна Димова
От телешко месо е голяма вкусотия
06.05.2016 08:58
5
2
Албена Асенова
Домашна си е най-вкусна.И по принцип си се прави от телешко месо.
06.05.2016 08:32
4
3
Monika Ivanova
с телешко никога не съм пробвала, все ми се струва че ще е доста жилаво...
06.05.2016 07:46
2
9
гр ц 5
4 часа ако е под течаща вода,ще ми изразходи 2 кубика вода :)
06.02.2016 17:23
35
5
Правя мезето от 15 години вече,става от
Нарязани по избор парчета се отупват със сол(то месото в поема колкото трябва) завити във вестник и в съд(изтича доста вода) за 24 часа.Мият се и се овалват в смес :кимион,черен пипер ,чубрика и по желание червен пипер.Увиват се пак във вестник след 24 часа се закачат на проветриво място да съхнат.Най-късно на третия ден моя мъж започва да ги яде.Какви са тия 7-10 дни в сол то ще стане на подметка и бяло от солта...
04.02.2016 21:30
56
11
1
Анонимен
Точно така се прави
19.10.2022 16:22
1
Ирина Андреева Jolie
Никога не съм яла домашно приготвена пастърма и вероятно вкуса е мнооого различен.Много интересна рецепта.
10.01.2016 20:47
3
5
vladimir Petrovski
Вземам 1,1/2 кг филе от толстолоб и го натривам със сол и захар в съотношение 2:1 , като използвам морска сол.Престоява на студено 24 часа след което правя саламура с разчет 1,5 л вода + 1,5 ч.ч. морска сол.Отцежам от салмурата и изкисвам в студена вода за 3-4 часа.Овалвам в стрит чимен, червен пипер, смлян черен пипер, пасирав чесън ракиена чашка сухо бяло вино.Оставям отноо филетата за около 12 часа да поемат добре подправките и закачам на проветриво място да съхнат, в продължение на 7 дена
09.12.2013 17:58
18
2
1
Аа
внос
05.12.2014 16:03
5
Дойч
Говеждо или телешко месо
На 1 килограм месо:
Сол-50гр
Захар-5гр
Фенугрик-28 гр
Чесън на прах-6 гр
Кимион-4 гр
Бахар-2 гр
Чер пипер-2 гр
Кайен-2 гр
1.Изберете едно добро парче месо което да е около 6-8 см дебело. почистете го от ципите и мазнината.
2. Смесете подправките и ги смелете в машинка за мелене на подправки или кафе.
3. Омесете месото с подправките, солта и захарта, след което го сложете в найлонов плик в хладилника за 6 дена. Всеки ден го разклащайте, но не изцеждайте течността.
4.
След 6-тият ден измийте добре месото със студена вода и го оставете да се изцеди и изсъхне повърхността.
5. Когато месото позасъхне го сложете в специална мрежа или го окачете направо в помещение или специален хладилник при температура 12-15 градуса по Целзий и 50% относителна влажност за 7-8 дена.
25.01.2013 05:07
10
5
Жехе
Това е:
25.01.2013 04:30
3
3
Gene
Това е как се прави оригинална арменска пастърма
25.01.2013 04:27
5
4
Атанас
Някой да е сушил ярешки бут или плешка интересува ме цял без да го обезскостявам ??? Зашото фризера ми се развали
На 1 килограм месо:
Сол-50гр
Захар-5гр
Фенугрик-28 гр
Чесън на прах-6 гр
Кимион-4 гр
Бахар-2 гр
Чер пипер-2 гр
Кайен-2 гр
1.Изберете едно добро парче месо което да е около 6-8 см дебело. почистете го от ципите и мазнината.
2. Смесете подправките и ги смелете в машинка за мелене на подправки или кафе.
3. Омесете месото с подправките, солта и захарта, след което го сложете в найлонов плик в хладилника за 6 дена. Всеки ден го разклащайте, но не изцеждайте течността.
4.
След 6-тият ден измийте добре месото със студена вода и го оставете да се изцеди и изсъхне повърхността.
5. Когато месото позасъхне го сложете в специална мрежа или го окачете направо в помещение или специален хладилник при температура 12-15 градуса по Целзий и 50% относителна влажност за 7-8 дена.