Начин на приготвяне
За сос Болонезе първо овкусяваме каймата с кимион, сол и черен пипер, ако сте купили овкусена кайма в пакетче.
След това запържваме каймата и добавяме нарязания лук - задушаваме за няколко минути и прибавяме доматите. След 5 минути добавяме подправките, доматено пюре и водата. Оставяме да се сгъсти за 10 мин. и сваляме от огъня, похлупваме и оставяме настрани.
За соса Бешамел разтапяме маслото и добавяме брашното при непрекъснато бъркане - да стане на каша, веднага се добавя млякото и се бърка постоянно, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се овкусява със сол и черен пипер.
Стигнахме до съществената част: Избираме подходяща тава, така че корите да покриват стените.
Слагаме 3 кори отдолу, за да е стабилно и да не се разпада след това. Върху първите кори слагаме Болонезето, след това - Бешамела и кашкавала, и 1-2 кори. Слагаме по малко Бешамел, защото ще ни трябва и за накрая.
Повтаряме така до предпоследната кора, тогава слагаме само сос Болонезе и слагаме последните кори (препоръчително да са 2) и изсипваме всичкия Бешамел, настъргваме повече кашкавал и слагаме в предварително загрята фурна на 200 градуса отгоре и отдолу за 30 минути. Накрая превключваме на грил за 10 минути, за да се запече кашкавалът.
Лазанята върви с червено вино и приятна компания!
Ако обичаш лазаня, опитай и предложенията ни за лазаня с гъби или тази вкусна лазаня без месо.
Коментари