Начин на приготвяне
Почистения и измит предварително шаран поръсете със сол и черен пипер отвън и вътре и полейте с бялото вино, като е добре и вътре да залеете с част от него. Оставете да престои, докато приготвяте плънката.
Накиснете предварително булгура в гореща вода, за да набъбне.
Запържете в достатъчно количество олио предварително ситно скълцаните лук, моркови, след това добавете чесъна, гъбите (също ситно нарязани) и гответе, докато водата се поизпари. Добавете сол, черен пипер и стрийте между длани сушен естрагон. Прибавете отцедения булгур и след още няколко минути снемете плънката от котлона. Добавете нарязаните орехи и объркайте.
Напълнете шарана с нея и го зашийте.
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета. Подредете ги в голяма намазнена тава като канапе, отгоре сложете шарана и разпределете около него останалата плънка.
Полейте отгоре с малко олио, сложете фолио и пъхнете да се пече за около 50 минути. След това махнете фолиото и запечете без него до готовност.