Начин на приготвяне
Почистената от вътрешности пуйка се измива добре и се оставя да се отцеди от водата, след което се натърква с подправки и масло отвън и отвътре. Оставя се настрана, докато се приготви плънката за нея. Оризът се измива и се накисва във вода. Празът се задушава в масло и към него се добавя оризът.
Щом той поомекне, се добавя киселото зеле и подправките. Всичко се готви още 2-3 минути и се отнема от огъня. С получената плънка се пълни пуйката, след което тя се зашива с конец или шишчета. В обилно намаслена дълбока тава се редят нарязаните картофи и отгоре поставя пуйката.
Капва се малко вода и картофите също се поръсват с подправки. Пуйката се пече на 150 градуса около 2 часа и половина. Може в началото да се покрие с фолио, за да не изгори. След това то се маха и пуйката се обръща поне два пъти, за да се изпече равномерно. По време на печенето към картофите могат да се добави и вода.