Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Никулденски хляб

Никулденски хляб

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Никулденски хляб
Снимка: Ваня Величкова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"В унисон с празничното настроение и темата на празника - пригответе страхотен Никулденски хляб"

Необходими Продукти

  • вода - 1 и 1/4 ч.ч. топла
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 4 ч.ч
  • мая - 7 г суха или 20 г жива мая
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво е да оставим всички продукти за няколко минути на стайна температура. В рецептата умишлено не съм използвала мляко и яйца, тъй като Никулден попада в Коледните пости, но не пречи да се добави при замесването едно яйце, а водата да се замести с мляко.

Разтваряме маята във водата заедно със захарта и щипка брашно. Покриваме с кърпа за няколко минути, за да може да се активира маята.

Хубаво е да изберете голям съд за замесване, за да ви е по-удобно след това. Пресяваме брашното със солта два пъти. От всички продукти се замесва меко и гладко тесто.

Аз оставям тестото да втаса в голям найлонов плик, който завързвам добре за да не влиза въздух, но можете и просто да покриете с кърпа.

Тайната на сполучливите печива е във втасването, затова си отделете достатъчно време. Аз използвам системата на тройно втасване - до удвояване на обема; след оформяне и след намазване с яйце. В случая готовата питка се намазва с малко зехтин.

Втасалото тесто разделям на две части - една основна по-голяма и една за декорация, опашка и хриле.

От голямата част оформяме рибка - яйцевидна форма, с разрез за уста. Люспите може да изрежете с формичка за сладки или по-малка чашка.

За да не се разпаднат след поставянето, намазваме люспите с мъничко вода. От останалото тесто правим хриле и опашка, като тук всеки може да експериментира от към форми и идеи. Оставяме рибката да втаса и намазваме с малко зехтин или смес от захар и вода.

Печем питката за около 25 минути на 180-190 градуса.

Никулденският хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
Как можете толкова красиви хлебчета да усуквате. Браво майсторска работа!
09.05.2016 21:53