Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 200 мл хладка вода, като към нея се добавя захарта и малко брашно. Оставя се да шупне 10-20 мин.
През това време пресяваме брашното в купа и към него прибавяме солта и содата. Правим кладенче в брашното и добавяме млякото с разбитите яйца. Към течните съставки сипваме и маята.
С лъжица постепенно разбъркваме, като взимаме от брашното. Когато объркаме до гъста каша, започваме да месим с ръка, докато стане меко тесто. Удряме го 100 пъти в масата, за да влезе въздух в тестото и да стане по пухкаво. Намазваме го с олио, покриваме с кърпа и оставяме на топло, за да втаса около 1 час.
За плънката смесваме сирене, кашкавал и яйце. Разточваме тестото и оформяме по желание, като добавим към него пълнежа. Може да навием на руло и нарежем или да навием кифлички.
Нарежда се в набрашнена и намаслена тава или тава, застлана с хартия за печене. Мажем с разбития жълтък. Оставя да се втаса нови 15 мин. Поръсваме с чубрица и рендосан кашкавал. Печем в загрята фурна на 180 градуса към 45 минути.