Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Кашкавалка

Пита Кашкавалка

Деси МариноваДеси Маринова
Готвач
1961k2071k1
Пита Кашкавалка
Снимка: Деси Маринова
1 / 2
05/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
14 парчета
"Днес ще ви представим една много вкусна и много засищаща питка, която можете да си хапвате спокойно като закуска"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр
  • жълтъци - 1 бр. /за намазване/
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 200 мл
  • мая - 1 бр
  • сода - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • за плънката
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 300 г
  • кашкавал - 200 г
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 200 мл хладка вода, като към нея се добавя захарта и малко брашно. Оставя се да шупне 10-20 мин.

През това време пресяваме брашното в купа и към него прибавяме солта и содата. Правим кладенче в брашното и добавяме млякото с разбитите яйца. Към течните съставки сипваме и маята.

С лъжица постепенно разбъркваме, като взимаме от брашното. Когато объркаме до гъста каша, започваме да месим с ръка, докато стане меко тесто. Удряме го 100 пъти в масата, за да влезе въздух в тестото и да стане по пухкаво. Намазваме го с олио, покриваме с кърпа и оставяме на топло, за да втаса около 1 час.

За плънката смесваме сирене, кашкавал и яйце. Разточваме тестото и оформяме по желание, като добавим към него пълнежа. Може да навием на руло и нарежем или да навием кифлички.

Нарежда се в набрашнена и намаслена тава или тава, застлана с хартия за печене. Мажем с разбития жълтък. Оставя да се втаса нови 15 мин. Поръсваме с чубрица и рендосан кашкавал. Печем в загрята фурна на 180 градуса към 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: