Начин на приготвяне
Лукът се обелва и нарязва на малки кубчета. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Маслините се нарязват на четири. Загрява се 1 супена лъжица зехтин и се запържват кромидът и зеленият лук около 5 минути.
Прибавя се чесънът и се пържи 3 минути. Запържените зеленчуци се изваждат с решетеста лъжица в подходящ съд и се оставят настрана.
С втората супена лъжица зехтин се запържва каймата на умерен огън, прибавя се отделената настрана лучена смес и се разбърква добре. Слага се риганът, чубрицата и по ½ чаена лъжичка сол и черен пипер.
Бърка се 2 минути, прехвърля се в купа и се оставя да изстине. С последната супена лъжица зехтин се запържват картофите на силен огън за 1 минута, огънят се намалява и се бъркат още 5 минути.
Охлаждат се и се прибавят към каймата. От тестото се изрязват кръгове с диаметър 8 см.
Краищата се намазват с разбития белтък. В единия край на всеки кръг се слага по 1 чаена лъжичка от каймата, малко маслини и нарязано яйце. Сгъват се така, че да се получи полумесец, като краищата се прищипват с пръсти, за да не изпада плънката.
Нареждат се в намазана с масло или зехтин тавичка. Жълтъкът на яйцето се разбива с червения пипер и захарта и се намазват полумесеците.
Пекат се 15 минути в предварително загрята до 200 °С фурна до златисто‐кафяв цвят.