Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със сметана

Козунак със сметана

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Козунак със сметана1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Вярвате или не, но по-хубав и пухкав козунак от този няма да намерите, невероятен е"

Необходими Продукти

  • масло - 1 1/2 ч.ч. краве
  • сметана - 2 ч.ч.
  • жълтъци - 6 - 8 бр.
  • мая - 40 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • стафиди - 100 г
  • бадеми - 100 г нарязани
  • брашно - бяло, колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се разтопява, прибавят се сметаната, жълтъците, предварително размитата с малко вода и чаена лъжичка захар бухнала мая, захарта и солта.

Разбива се добре и постепенно се прибавя брашно, така че да се замеси гъсто тесто.

Поръсва се с брашно, завива се с кърпа и се оставя да втасва на топло 1-2 часа.

Измесва се отново и се прибавят измитите и подсушени стафиди и бадеми.

Тестото се разделя на две топки, изтеглят се на рула и се увиват като шнур. Може да се раздели на 3 топки и да се сплете като плитка.

Слага се в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема ѝ, оставя се да втаса още веднъж.

Козунакът се намазва с жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Козунакът със сметана е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: