Начин на приготвяне
Маслото се разтопява, прибавят се сметаната, жълтъците, предварително размитата с малко вода и чаена лъжичка захар бухнала мая, захарта и солта.
Разбива се добре и постепенно се прибавя брашно, така че да се замеси гъсто тесто.
Поръсва се с брашно, завива се с кърпа и се оставя да втасва на топло 1-2 часа.
Измесва се отново и се прибавят измитите и подсушени стафиди и бадеми.
Тестото се разделя на две топки, изтеглят се на рула и се увиват като шнур. Може да се раздели на 3 топки и да се сплете като плитка.
Слага се в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема ѝ, оставя се да втаса още веднъж.
Козунакът се намазва с жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна.
Козунакът със сметана е готов.