Начин на приготвяне
Плодовете се обелват, почистват се и се нарязват на дребни парченца. Бисквитите се счукват или се смилат.
Плодовият сок се загрява с половината от захарта. Прибавя се желатинът, предварително накиснат в 2 супени лъжици вода, и се бърка, докато се разтопи напълно.
Сместа се сваля от огъня и се разбърква със сока от лимона. Прибавят се смлените бисквити. След няколко минути, когато вече са попили част от течността, се прибавят нарязаните плодове и стафидите.
Когато сместа изстине напълно, се слага сметаната, разбита на гъста пяна с останалата захар. Сместа се разбърква добре, изсипва се в подходяща форма, изплакната със студена вода, и се оставя за няколко часа в хладилника да се стегне.
Преди сервирането формата се потапя за момент във вряла вода.
Плодовият сладкиш се обръща в охладена чиния и се полива с разтопен шоколад.
Шоколадовият сладкиш с праскови и круши е готов.