Казанлъшки понички

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Класиката си е класика, а тези понички са уникално вкусни за малки и големи"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 500 мл
  • мая - ½ кубче прясна (20 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете водата и постепенно разбъркайте в нея захарта, солта и маята. Започнете след това да добавяте брашното на части и разбърквайте докато се изчерпи. Трябва да се получи рядко тесто, което оставете да втаса 40 минути.

Загрейте олио (около 5-6 см) в дълбок съд. Тестото за казанлъшките понички се поставя в специален шприц за понички, но ако нямате, може да загребвате с лъжица и да пускате в сгорещеното олио.

Поничките се пържат много бързо и се обръщат, а готовите се изваждат върху решетка, за да се отцедят. Ако ги извадите направо върху кухненска хартия, от едната страна омекват и не остават хрупкави. Казанлъшките понички се поднасят с пудра захар, сладко по избор, мед и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
560
418
314
25
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Тони
Тони
Не зная дали рецептата е вярна, но който е опитал Казанлъшките понички, вкуса си остава за цял живот
23.01.2014 19:13
3
реджеб
реджеб
Кое масло трабва да ползваме
16.01.2014 14:49
3
1
Ирена
Ирена
Г-н Юрий, коментарите на хората, които са опитали и са харесали предложената рецепта за "Казанлъшки понички" са красноречиви. Ще се радваме да споделите с нас Вашага рецепта за този вкусен десерт. И да не забравите да я снимате ;)))
26.08.2013 10:49
1
юрий
юрий
господа другари налочно ли не слагате яйца в тази рецепта. то брашно и вода сие жив хляб а сте сложили име понички.защо се базикате с хората. тайна рецепта няма.съветвам ви да си коригирате "грешката"
24.08.2013 07:49
12
123
123
За да не стават поничките мазни , в процеса на приготвяне на тестото , се добавя лъжичка чаена алкохол, ракията е чудесна в случая и задължително
поничките се пържат в много гореща мазнина в по- тесен и дълбок съд, мазнината също е в по- голямо количество. Важно е котлона също да не е на максимална степен , най- добре е след като мазнината заври , да се намали на половина силата на котлона.
13.08.2013 12:49
1
2
Maргарита
Maргарита
Не мога да повярвам,че се получиха толкова добре!Супер!
05.06.2013 21:47
1
4
ани
ани
многоо са хубави, стуваше си да се опитаа....
18.10.2012 15:35
1
Веско Маринов
Веско Маринов
еми като не искаш мазно, не си прави понички :) капвай малко оцет в олиото
18.09.2012 14:47
1
niki
niki
Станаха много мазни.
18.09.2012 10:49
2
Велин
Велин
не си ги оставил да втасат? не си доизпекъл?
17.09.2012 17:04
3
Еркан
Еркан
Защо останаха сурови каде съм сгрешил
16.09.2012 09:34
2
1
Покажи всички подкоментари
pepi
pepi
ще пробвам...
20.02.2012 15:02
3
1
Покажи всички подкоментари
Lakomnica
Lakomnica
Аз добавих 1 яйце и малко ванилия в тестото и станаха превъзходни.
11.08.2011 10:54
2