Домашни сарми със кайма и късчета месо

06/02/2016
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1425138114414
"Българинът не е българин, ако няма в къщи марково шише от уиски пълно с ракия и кутия от сладолед пълна със сарми . Да са ви сладки тези сармички със сланинка по стара българска рецепта"
Приготвяне120 мин.
Готвене150 мин.
Общо270 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 005
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържвам в олио ситно нарязания лук и ориза /оризът трябва да стане „стъклен”/, след което добавям доматен сок, каймата и подправки на вкус, сол според солеността на зелето и бъркам докато се получи еднородна смес и каймата смени цвета си, след което свалям от огъня.

Свинското месо и сланината се нарязват на ситни късчета / аз ги режа на ивици с дължина около 3 см/. Внимателно се отделят зелевите листа от кочана и в зависимост от техния размер и размерът на предпочитаните сарми се разрязват на две или три.

От така приготвените продукти оформям средни сарми, които подреждам плътно в дълбок съд /тенджера/, на дъното на който се слага слой с дебелина около сантиметър едро нарязано зеле / вътрешната част на използваните зелки/.

След запълване на тенджерата притискам с порцеланова чиния, заливам със зелева чорба, разредена с вода, и поставям на котлона на тих огън за около 2.5 часа.

Заливката:
Запържва се брашното до златисто и се добавя прясното мляко и бульона, като постоянно се бърка до получаване на хомогенна смес. Вари се до получаване на желаната гъстота след което се застройва с яйцето и киселото мляко.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
Зимно ястие което ни е любимо през студените дни.Както ги наредих приличат на Торта от сърми. :)
0
0
Ivo
Ivo
25.04.2016 01:25
Става за всяко време на годината. Вече има кисели зелеви листа в буркани през цялата година.
0
0
Гергана  Георгиева
Любимо ястие, често го правя. Класика!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв