Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик с извара, сирене и кренвирш

Тутманик с извара, сирене и кренвирш

Тутманик с извара, сирене и кренвирш2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 1 пак. суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сметана - 3 с.л. квасена
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • яйца - 2 бр. плюс 1 жълтък за намазване
  • за плънката
  • кренвирши - 3 бр.
  • извара - 150 г
  • сирене - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята със захарта и млякото и оставете да се активира. Разбийте сметаната, оцета, олиото и яйцата, пресейте брашното и го смесете със солта. Направете кладенче в средата и добавете активираната мая и яйчената смес.

Омесете меко тесто и го оставете да втаса за около 1 час на стайна температура, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 3 части, всяка част разточете на тънка кора и намажете с разтопено масло.

Отгоре поръсете с приготвената плънка от смесените сирене, извара и яйце. Завийте кората с плънката на руло. Нарежете рулото на равни парчета. От една кора излизат приблизително по 5 малки рулца.

Подредете малките рулца в тава, застлана с хартия. Направете същото и с останалите кори. Когато рулцата са готови, ги намажете с разбит жълтък.

Разрежете кренвиршите на 15 равни парчета. Във всяко рулце сложете по парче кренвирш, така че да се вижда отгоре. Оставете ги да втасат за 20 минути, след което ги изпечете до готовност в предварително загрята на 200 г фурна.

Готовия тутманик намажете с масло и завийте с чиста кърпа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Идеално ястие за закуска,обяд или вечеря
08.02.2016 16:32
1