Питки с кефир и мая

16/02/2016
KaterinaSpasova
отKaterinaSpasovaЧирак7035971
Приготвяне160 мин.
Готвене30 мин.
Общо190 мин.
Порции6-8 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 033
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • кефир - 250 мл
  • вода - 50 мл
  • яйца - 1 брой
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 550 - 600 г
  • захар - 1. 5 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • мая - 1.5 ч.л. суха
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • маково семе - за поръсване (или сусам)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

550 г от брашното и сухата мая се смесват. Другите 50 се оставят за доизмесване, ако се наложи.

В отделна купа се разбива яйцето, добавят се кефирът, водата, олиото, солта и захарта.

Разбиват се добре, след това постепенно се добавя брашното с маята и се разбъркват с помощта на дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи меко, леко лепнещо тесто.

Тестото се покрива с мокра кърпа и се оставя на топло за около 2 часа, за да втаса.

Когато удвои обема си, без да се премесва много, от него се оформят 6-8 питки в зависимост от големината на парчетата тесто.

Оставят се за още 15-20 минути да втасат отново, намазват се с жълтък, разбит с олио и се поръсват с маково семе или сусам по желание.

Пекат се на 200 градуса за около 20-30 минути. Когато са готови, се напръскват с вода и се покриват с кърпа за петнадесетина минути.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар