Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Точена баклава

Точена баклава

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Точена баклава
Снимка: Н.Акифова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Майсторска баклава за ценителите на сладките вкусотии"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 200 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • прясно мляко - 250 мл краве
  • брашно - 1 кг тип 500
  • за сиропа
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • лимони - 1/2
  • ванилия - 2 бр.
  • за плънката
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • за поръсване
  • нишесте - 200 г царевично
  • за намазване
  • масло - 125 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете гладко и меко тесто от продуктите за тестото. Оставете да почине за 15 минути, след което от него оформете 21 бр. тестени топчета с приблизително еднаква големина.

Разточете всяко топче на тънка кръгла кора с диаметър на десертна чиния. Тези кори разделете на три купчинки, всяка от които да съдържа по 7 бр кори.

Започнете с първата купчина, вземете една от корите, наръсете с нишесте, сложете върху нея другата, пак поръсете, след това сложете отгоре третата, отново нишесте и така редувате, докато сложите седемте една върху друга.

Вземете точилка и разточете наредената купчинка на една голяма кора с диаметър на тавата, в която ще печете.

Намажете тавата с олио и сложете тази кора в нея, поръсете отгоре с половината от орехите.

Продължете с другата купчинка по същия начин - кора, нишесте и трупате една върху друга 7 бр. и после разточвате на една голяма. Слагате я в тавата върху орехите и ръсите с останалата половина от тях.

С третата купчина кори се действа по същия начин, но като я сложите в тавата, с нея завършвате баклавата, без да слагате орехи.

Нарежете баклавата по избор и обилно я намажете с горещо разтопено масло.

Сложете във фурна на 170 градуса и я печете 40-50 минути, след което я извадете и оставете да се охлади добре.

През това време си направете захарен сироп от захарта, водата, сока на лимона и ванилията.

Ако обичате аромата на кардамон, може да добавите малко в сиропа. Варете до получаване на средно гъст захарен сироп.

С този сироп залейте охладената баклава и оставете на хладно да престои поне 12 часа, за да поеме и да се сиропира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

цветослава киркова
цветослава киркова
Рецепта заслужаваща овации , не всеки би могъл да я направи ! Изисква се търпение , умение за работа с тесто , и най - вече търпение !
20.02.2016 16:35
2
1
Покажи всички подкоментари