Начин на приготвяне
Замесете гладко и меко тесто от продуктите за тестото. Оставете да почине за 15 минути, след което от него оформете 21 бр. тестени топчета с приблизително еднаква големина.
Разточете всяко топче на тънка кръгла кора с диаметър на десертна чиния. Тези кори разделете на три купчинки, всяка от които да съдържа по 7 бр кори.
Започнете с първата купчина, вземете една от корите, наръсете с нишесте, сложете върху нея другата, пак поръсете, след това сложете отгоре третата, отново нишесте и така редувате, докато сложите седемте една върху друга.
Вземете точилка и разточете наредената купчинка на една голяма кора с диаметър на тавата, в която ще печете.
Намажете тавата с олио и сложете тази кора в нея, поръсете отгоре с половината от орехите.
Продължете с другата купчинка по същия начин - кора, нишесте и трупате една върху друга 7 бр. и после разточвате на една голяма. Слагате я в тавата върху орехите и ръсите с останалата половина от тях.
С третата купчина кори се действа по същия начин, но като я сложите в тавата, с нея завършвате баклавата, без да слагате орехи.
Нарежете баклавата по избор и обилно я намажете с горещо разтопено масло.
Сложете във фурна на 170 градуса и я печете 40-50 минути, след което я извадете и оставете да се охлади добре.
През това време си направете захарен сироп от захарта, водата, сока на лимона и ванилията.
Ако обичате аромата на кардамон, може да добавите малко в сиропа. Варете до получаване на средно гъст захарен сироп.
С този сироп залейте охладената баклава и оставете на хладно да престои поне 12 часа, за да поеме и да се сиропира.
Коментари