Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Плетен венец

Плетен венец

Плетен венец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл хладка
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 б.
  • портокали - кора и сок
  • коняк - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 700 г
  • плодове - 50 г сухи (при мен боровинки)
  • масло - 50 г
  • захар - 3 с.л. на едри кристали
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се активира маята - за целта се натрошава в хладката вода и разбъркваме със захарта. Оставя се за кратко и с останалите продукти замесваме меко тесто, като предварително се отделя от яйцата един жълтък за намазване отгоре.

Яйцата се разбиват с вилица, смесваме с разтопеното масло, прясното мляко, настъргана кора и сок от портокал за аромат, коняк и маята.

Готовото тесто се оставя да втаса 40-50 минути, докато удвои обема си. После се разделя на три равни части. Всяка се оформя на дълъг фитил, върху които се нареждат боровинки или стафиди, а може и други плодове, нарязани на ситно.

Навиват се на три рула, после трите се сплитат на плитка. В намаслена тава или форма за кекс се поставя плитката, като краищата се свързват, за да се образува венец.

Втасва още 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 супена лъжица олио и са набожда с боровинки. Печем в загрята фурна 180 градуса около 35-40 минути.

Ако стане нужно, се покрива с фолио. Изважда се от формата - моят венец беше в тава в средата с чаша, намазва се с пресен портокалов сок и поръсваме едри захарни кристали.

Вкусно и красиво!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,нали е март ,идва пролет стига с тази зима ,хайде малко слънчево да е и цъфнали цветенца за настроение !!
03.03.2016 07:28
2
Илияна Димова
Илияна Димова
Много е красива, а с чашката ли се пече
02.03.2016 16:43
1
Кристина Черникова
Кристина Черникова
Браво, Вили, питката ти изглежда много вкусна, а цветята, с които си избрала да я аранжираш, й придават много приятни свежи нотки!
02.03.2016 16:40
1