Начин на приготвяне
Или си купувате готово тесто от магазина, или замесвате едно набързо.
Първо се смесват топлата вода с маята и захарта, разбърква се добре и се остава да почине за 10-15 мин.
Отделно се смесват киселото мляко заедно с хлебната сода, яйцето и солта.
Всички съставки се смесват заедно и се замесва меко тесто, което трябва да втасва около час или два на стайна температура в купа, покрито с кърпа или стреч фолио.
След като тестото втаса, го разделям на еднакви топки е ги оставям да се надуят за около 15 минути. През това време си подготвям плънката, като разтапям маслото, разбивам жълтъка и нарязвам кренвиршите(по избор колбасът може да се замени с всякакъв друг вид). Аз лично предрочитам да ги нарежа на ситни кубчета, но може да бъде и на големи парчета.
Следващата стъпка е да разстеля всяко тестяно топче, мажа с масло, нареждам кренвирши от едната страна и загръщам с другата, така че да се получи като завивка. По желание могат да се направям всякакви видове резки по повърхността на тестото, но това е въпрос на фантазия и въображение.
За финал намазвам кренвиршките с разбития жълтък, поръсвам с чубрица и пека на загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за кренвиршки, домашни рогчета или балатонки.