Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Постна питка с подправки за Благовещение

Постна питка с подправки за Благовещение

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Постна питка с подправки за Благовещение
Снимка: Нина Иванова Иванова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Черпим всички с вкусна постна питка с подправки за празника"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 30 г прясна
  • олио - 50 мл
  • вода - 300 мл, леко топла
  • сол - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • къри - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода със захарта и я посипете с 2 с.л брашно. Оставете я да втаса на топло за 10 мин.

Междувременно пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче. Изсипете втасалата мая и олиото. Замесете тесто.

Когато стане готово, го оставете да втаса на топло 30 - 40 мин. Разделете втасалото тесто на три еднакви топки.

Размесете всяка топка с различна подправка от приготвените - чубрица, къри и червен пипер. Разточете топките с различните подправки на правоъгълници.

Поставете ги един върху друг и навийте на голямо руло. Нарежете охлюви от рулото и поставете в намазана с олио тавичка. Оставете на топло да втаса отново.

Изпечете в предварително загрята фурна на 200 С на средна скара около 25 мин. или до златисто.

След като се изпече, напръскайте с малко капки вода изпечената питка и я захлупете с чиста кърпа.

Постната питка с подправки за Благовещение е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Pressy
Pressy
Обичам този тип питка.Аз я правя със сиренце и шарена сос.
25.03.2016 22:59