Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода със захарта и я посипете с 2 с.л брашно. Оставете я да втаса на топло за 10 мин.
Междувременно пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче. Изсипете втасалата мая и олиото. Замесете тесто.
Когато стане готово, го оставете да втаса на топло 30 - 40 мин. Разделете втасалото тесто на три еднакви топки.
Размесете всяка топка с различна подправка от приготвените - чубрица, къри и червен пипер. Разточете топките с различните подправки на правоъгълници.
Поставете ги един върху друг и навийте на голямо руло. Нарежете охлюви от рулото и поставете в намазана с олио тавичка. Оставете на топло да втаса отново.
Изпечете в предварително загрята фурна на 200 С на средна скара около 25 мин. или до златисто.
След като се изпече, напръскайте с малко капки вода изпечената питка и я захлупете с чиста кърпа.
Постната питка с подправки за Благовещение е готова.
Коментари