Сладко руло с орехи

Сладко руло с орехи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 3 - 4 с.л. кристална
  • масло - 1 ч.ч. разтопено краве
  • мая - прясна 1/2 кубче
  • брашно
  • За плънката
  • орехи - 1 ч.ч. смлени ситно
  • стафиди - 3 с.л.
  • канела - 1 к.л.
  • галета - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л. кристална
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • ванилия - 1 пакетче
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • захар - кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като към леко затопленото прясно мляко прибавяме маята и захарта. Разбъркваме добре и след 5 минути прибавяме разбитите яйца, половината от разтопеното краве масло, солта. Добавяме брашно, колкото поеме, за средно меко тесто.

Разделяме на пет парчета. Оставяме за 10 минути на стайна температура, покрити с фолио или кърпа.

През това време приготвяме плънката, като смесваме орехите със стафидите, канелата, галета, захар и 3 с.л. прясно мляко. Ароматизираме с ванилия и кора от лимон (при настъргване на кората внимаваме да стържем само жълтата част и да не засегнем бялата част на кората, която нагарча).

Вземаме от тестото, разтегляме с натопени в мазнина ръце правоъгълна кора, намазваме с разтопено масло, слагаме от ореховата плънка, отгоре подреждаме приготвени по същия начин други кори и плънка.

След това увиваме заедно на руло всички подредени една върху друга кори и плънка.

Слагаме рулото в тавичка върху намазана с мазнина хартия за печене и намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме кристална захар и оставяме на топло да втаса.

Когато рулото бухне, слагаме да се изпече в загрята на 180 градуса фурна до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: