Начин на приготвяне
За пълнежа: В олиото задушаваме ситно нарязания лук, прибавяме настърганите картофи, накълцания магданоз и овкусяваме със сол и черен пипер, задушаваме за кратко, махаме от котлона и добавяме яйцето, разбъркваме и охлаждаме.
Разтопеното масло, олиото, белтъка на яйцето, прясното мляко, 4 ч.ч. брашно, солта и бакпулвера изсипваме в дълбок съд. Замесваме средно меко тесто с остатъка от брашното, което не лепне по ръцете. Оставяме тестото за 20 минути в хладилника.
Вадим го и го делим на топки с големината на орех. Всяка топка доомесваме внимателно и редим в намаслена тава на разстояние една от друга, оставяме за 10 минути да почине.
Разточваме всяка топка на кръгче с големината на подложна чинийка за чай. В средата поставяме от предварително приготвения пълнеж, захлупваме плънката и с помощта на вилица прищипваме краищата на пирожката.
Редим пирожките в тава, застлана с хартия за печене, намазваме ги с разбития жълтък, към който сме добавили олио и ги поръсваме с маково семе.
Печем в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за 20-30 минути, докато се зачервят.