Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Пирожки с картофена плънка

Пирожки с картофена плънка

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Пирожки с картофена плънка
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
100 мин.
Порции
40
"Майсторска ръка си трябва за тези пухкави вкусотии, ясно е...ние засега имаме само дегустационна..."

Необходими Продукти

  • масло - 1/2 ч.ч. разтопено
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 4 + 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • лук - 1 глава
  • олио - 2 с.л.
  • картофи - 2 бр. сварени
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пълнежа: В олиото задушаваме ситно нарязания лук, прибавяме настърганите картофи, накълцания магданоз и овкусяваме със сол и черен пипер, задушаваме за кратко, махаме от котлона и добавяме яйцето, разбъркваме и охлаждаме.

Разтопеното масло, олиото, белтъка на яйцето, прясното мляко, 4 ч.ч. брашно, солта и бакпулвера изсипваме в дълбок съд. Замесваме средно меко тесто с остатъка от брашното, което не лепне по ръцете. Оставяме тестото за 20 минути в хладилника.

Вадим го и го делим на топки с големината на орех. Всяка топка доомесваме внимателно и редим в намаслена тава на разстояние една от друга, оставяме за 10 минути да почине.

Разточваме всяка топка на кръгче с големината на подложна чинийка за чай. В средата поставяме от предварително приготвения пълнеж, захлупваме плънката и с помощта на вилица прищипваме краищата на пирожката.

Редим пирожките в тава, застлана с хартия за печене, намазваме ги с разбития жълтък, към който сме добавили олио и ги поръсваме с маково семе.

Печем в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за 20-30 минути, докато се зачервят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: