Начин на приготвяне
Каймата се овкусява с подправките – 3 щипки сол, 2 щипки стрита чубрица, 2 щипки смлян черен пипер и 2 щипки кимион. Галетата се накисва с малко вода и като набъбне, се добавя към каймата и едно яйце. Омесете и оставете каймата да почине половин час.
Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги залейте с вода да се покрият. Прибавете във водата 1 ч.л. зеленчукова подправка и ги сварете за 20 минути.
Отцедете картофите от водата и леко ги намачкайте. Разбъркайте ги с едно яйце.
Другите три яйца ги сварете за плънка.
В йенска кексова тавичка се подреждат лентите от бекона, които са много тънко нарязани /ползвам на Каслер/, застъпвайки ги, като се оставят краищата да висят отвън.
На дъното се слага половината кайма, а отгоре се подреждат четвъртинки от сварените яйца. После се разстилат картофите, а върху тях - нарязани по дължина краставичка, морков и пиперка. Накрая завършете с останалата кайма и загърнете с висящите ленти от бекона.
Сложете рулото да се пече на 200 градуса за 30-40 минути.
Щом се зачерви, извадете рулото от фурната и го обърнете върху друга тавичка.
Поръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната за кратко да се запече.