Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Хачапури»Хачапури с лапад

Хачапури с лапад

Хачапури с лапад
Снимка: Веселина Константинова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Внимание! Всички, които са на диета, да я отложат за утре,защото днес предлагаме хачапури с лапад"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • мая - ½ пакетче суха (3.5 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • лапад - 7 - 8 листа
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете солта, захарта и маята. Налейте хладка вода и омесете меко тесто.

Покрийте го с фолио и го оставете на топло да втаса.

Почистете лапада и го нарежете. Задушете го с олиото, докато омекне. Охладете и прибавете натрошеното сирене. Разбъркайте.

Втасалото тесто разделете на две топки. От всяка топка оформете лодки.

Напълнете с плънката от лапад и сирене. Поръсете с настърган кашкавал.

В средата на всяка хачапура направете кладенче и чукнете по едно яйце.

Сложете хачапурите в намазнена тава и изпечете до златисто.

Хачапурите с лапад са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivo
Ivo
В оригиналната грузинска рецепта, от където идва това ястие , сиренето винаги е повече от брашното .
Тестото за хачапури може да бъде разнообразно – със или без мая, парено или бутер. Все пак главната особеност на изделието е начинът на приготвяне на тестото. Замесва се много леко и пухкаво тесто, с добавка на кисело мляко или кефир, разбъркани със сода за хляб. Прави се от 0,5 л. кисело и 2 чаши прясно мляко (или сметана), 1 яйце, 1/2 ч.л. сода и 1/4 ч.л. сол. Меси се до получаване на гладка, мека смес, която едва запазва формата си. Тестото се разделя на топки с размера на голяма ябълка и се оставя да почине за 2 – 3 часа.
За по-добро качество и вкус, може да се приготви бутер тесто, но то става малко по-плътно. Съдържа единствено брашно, вода и малко сол. Разделя се на части, всяка една с размерите на тигана, в който ще се пече. За да се получи добре, се разточва и сгъва многократно, като всеки път се добавя масло. При печенето му в чугунен тиган се получава един особено нежен вкус.
Плънката може да бъде всякаква , по желание, но оригиналната плънка е от сирене.
Хачапури се пече на тиган, предварително намазан с масло, около 10 минути под капак.
09.07.2016 13:38
1
Ivo
Ivo
Яйцето малко по късно за да се запази жълтъка течен. Иначе се втвърдява и се загубва вкусът му. Тестото и яйцето имат различно време за термообработка.
09.07.2016 13:30
1
Мария Георгиева
Мария Георгиева
Страхотна гледка. Толкова апетитно изглежда, че ме предизвиква да ги пробвам.
19.04.2016 00:21