Начин на приготвяне
В киселото мляко добавете содата бикарбонат и разбъркайте. Оставете настрана да шупне. Подберете висок съд, тъй като обема на млякото щ се удвои.
В тава пресейте брашното. В средата направете кладенче и в него чукнете яйцето.
Добавете олиото, солта и захарта, а накрая и шупналото кисело мляко. Разбъркайте внимателно и замесете меко тесто.
Не прекалявайте с месенето, за да не станат хачапурите прекалено твърди. Отделете го настрана, покрито с домакинско фолио или кърпа.
В отделен съд настържете бялото сирене. Добавете яйцето и разбъркайте добре сместа.
Вземете тестото и до разделете на 10 равни части. Всяка една част се разточва в кръг с дебелина около 2-3 мм.
В средата се слага 1-2 с.л от плънката. Издърпват се крайчетата нагоре и се покрива цялата пънка. Отново разточете внимателно.
Хапачурите може да на изпечете във фурна или тиган на умерен огън. Още топли се намазват обилно с масло.
Имеретите Хачапури са готови.