В оригиналната грузинска рецепта, от където идва това ястие , сиренето винаги е повече от брашното .
Тестото за хачапури може да бъде разнообразно – със или без мая, парено или бутер. Все пак главната особеност на изделието е начинът на приготвяне на тестото. Замесва се много леко и пухкаво тесто, с добавка на кисело мляко или кефир, разбъркани със сода за хляб. Прави се от 0,5 л. кисело и 2 чаши прясно мляко (или сметана), 1 яйце, 1/2 ч.л. сода и 1/4 ч.л. сол. Меси се до получаване на гладка, мека смес, която едва запазва формата си. Тестото се разделя на топки с размера на голяма ябълка и се оставя да почине за 2 – 3 часа.
За по-добро качество и вкус, може да се приготви бутер тесто, но то става малко по-плътно. Съдържа единствено брашно, вода и малко сол. Разделя се на части, всяка една с размерите на тигана, в който ще се пече. За да се получи добре, се разточва и сгъва многократно, като всеки път се добавя масло. При печенето му в чугунен тиган се получава един особено нежен вкус.
Плънката може да бъде всякаква , по желание, но оригиналната плънка е от сирене.
Хачапури се пече на тиган, предварително намазан с масло, около 10 минути под капак.
09.07.2016 13:38
1
Ivo
Яйцето малко по късно за да се запази жълтъка течен. Иначе се втвърдява и се загубва вкусът му. Тестото и яйцето имат различно време за термообработка.
09.07.2016 13:30
1
Мария Георгиева
Страхотна гледка. Толкова апетитно изглежда, че ме предизвиква да ги пробвам.
Тестото за хачапури може да бъде разнообразно – със или без мая, парено или бутер. Все пак главната особеност на изделието е начинът на приготвяне на тестото. Замесва се много леко и пухкаво тесто, с добавка на кисело мляко или кефир, разбъркани със сода за хляб. Прави се от 0,5 л. кисело и 2 чаши прясно мляко (или сметана), 1 яйце, 1/2 ч.л. сода и 1/4 ч.л. сол. Меси се до получаване на гладка, мека смес, която едва запазва формата си. Тестото се разделя на топки с размера на голяма ябълка и се оставя да почине за 2 – 3 часа.
За по-добро качество и вкус, може да се приготви бутер тесто, но то става малко по-плътно. Съдържа единствено брашно, вода и малко сол. Разделя се на части, всяка една с размерите на тигана, в който ще се пече. За да се получи добре, се разточва и сгъва многократно, като всеки път се добавя масло. При печенето му в чугунен тиган се получава един особено нежен вкус.
Плънката може да бъде всякаква , по желание, но оригиналната плънка е от сирене.
Хачапури се пече на тиган, предварително намазан с масло, около 10 минути под капак.