Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хачапури»Хачапури по аджарски

Хачапури по аджарски

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Хачапури по аджарски
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Пръстите си ще оближете с тези ароматни хачапури Изпровано е"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 мл пшенично бяло
  • вода - 300 мл
  • сол - 1.5 к.л.
  • захар - 1 к.л.
  • суха мая - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 100 мл
  • сирене - 400 г
  • кашкавал - 200 г
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагам в дълбока купа за замесване на тестото маята с малко хладка вода и захар. Изчаквам да се разтвори маята и добавям малко брашно.

След 15 мин добавям в купата останалото брашно, солта, зехтина и водата.

Омесвам средно твърдо тесто. Завивам с кърпа и оставям за около 30 мин. на топло.

Разделям тестото на 4 топки.

Всяка разточвам върху набрашнен плот във форма на кръг. Правя бордюр от двете успоредни страни и там, където се срещат двата края, усуквам тестото и излишното отстранявам с нож (може и да не го махате).

Премествам тестената основа в тава, предварително намазана с олио. Вътре натрошавам сирене, поръсвам с настърган на едро кашкавал.

В средата чуквам едно сурово яйце и слагам хачапурите да се пекат в предварително загрята умерено силна фурна.

Когато хачапурите по аджарски за готови, още топли намазвам с краве масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: