Начин на приготвяне
Стоплете млякото и сипете около 30 мл в купичка и добавете малко захар, маята и чаена лъжица брашно. Разбъркайте докато стане каша и оставете да шупне. В останалото мляко разтворете другата захар и ваниловата. В отделна купа разбийте добре яйцата и добавете млякото, като бъркате непрекъснато. Сипете и вече активираната мая, отново разбъркайте добре и добавете маслото (3 с.л.).
В голяма купа сложете брашното, направете кладенче и сипете половината от течната смес. Бъркайте енергично с дървена лъжица. Сипете и останалата смес и пак разбъркайте. Когато започне да става трудно, замесете тестото с ръце. Тъй като сместа ще стане лепкава потапяйте ръце в останалото масло и отделете тестото от купата. Преместете го на плот. Месете около 5 мин. без да спирате и отново намаслявайте ръце, докато се поеме всичкото от тестото. Преместете в чиста купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете да втаса около 1 час или докато удвои обема си.
Нарежете сушените плодове на малки парченца и ги полейте с топла вода, докато омекнат. По желание може да добавите малко ром. Отцедете ги хубаво след това. Премесете втасалото тесто отново. Поръсвайте по малко от плодовете и месете, толкова, колкото да разпределите всички плодове равномерно в тестото. Пригответе си тавички с форми за мъфини. Сложете в дупките хартиени кошнички или просто ги намаслете.
Оформете от тестото топчета с големина на шоколадов бонбон. Сложете във всяка кошничка по три едно до друго. Намажете ги с разбития с малко вода жълтък. Поръсете с филирани бадеми и захар. Оставете още веднъж да удвоят обема си. Ако ви е голяма фурната и разполагате в голяма форма или поне две малки, ще може да ги изпечете наведнъж или поне два пъти.
Печете в загрята фурна на 190 градуса първите 5-10 минути, а след това намалете фурната на 160 градуса и печете до готовност. Сложете тавите с едно ниво по-нагоре от дъното, за да не загорят отдолу при печене. Проверявайте с дървено шишче. Ако се наложи покрийте отгоре с алуминиево фолио, за да не загорят, ако още са сурови, а започнат да загарят отгоре.
Коментари