Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват и се слагат в кофичката на хлебопекарната. Слагат се разтопеното масло, олиото, захарта, ванилията, настърганата кора, основното брашно и натрошената мая.
Хлебопекарната се включва на програма тесто. Когато свърши месенето, ако тестото е леко кашкаво, се добавят двете допълнителни лъжици брашно, ако е нормално меко - не се слагат, но програмата се нулира и се пуска отново, този път докрай.
На моята хлебопекарна програмата е час и половина. Когато свърши програмата, тестото се премесва на ръка и се оставя в купа за 20- тина минути на топло да втаса отново.
След това се разделя на топки, от които се оформят фитили. Фитилите се намазват хубаво с меко масло или мас и се сплитат на плитка.
От това количество тесто могат да се направят и козуначени рула или кифлички. Излизат два козунака или рула, а количеството на кифличките зависи от тяхната големина.
Козунаците се слагат във форми, постлани с хартия за печене и назани с мазнина. Оставят се да втасат още 20-тина минути, намазват се с разбития белтък и се поръсват със захар.
Технологията на печене зависи от фурната. Аз ги слагам в незагрята фурна и я пускам на 160 градуса с вентилатор - първо на долната решетка. След 15-тина минути ги покривам с фолио и пека още 15 минути. След това ги вдигам на по-горната решетка и продължавам да пека с фолиото още 10-15 минути. Последните 5-10 минути махам фолиото и изключвам долният реотан.
Коментари