Начин на приготвяне
За да станат козуначените мъфини, в стаята, в която ги правите, през целия процес трябва да е топло.
За маята: затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, накрая поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. В това време пресейте брашното и солта и направете кладенче. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Разбийте яйцата с половината от олиото.
След като всички компоненти са готови, може да започнете да месите по следния начин: в кладенчето сипете разбитите с половината олио яйца и вече шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте сместа от мляко и захар.
Месите до пълното усвояване на брашното, после започвате да прибавяте останалата мазнина, като си намазнявате ръцете и месите до усвояване на олиото от тестото и пак така до изчерпване на олиото и до получаване на мехурчета по тестото (на мен ми отне 20 минути).
Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса за не по-малко от един час на топло. Премесете вече втасалото тесто и разделете на 12 равни топки. Премесете всяка топка тесто с малко стафиди и локум и оформете топки.
Поставете ги във формата за мъфини с предварително застлани отделения с хартия за печене. Върху всеки мъфин сложете по малко стафиди и локум са украса и оставете да втасат повторно но топло.
Втасалите козуначени мъфини намажете с разбитото с прясно мляко яйце и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15 минути от печенето. Оставете готовите мъфини да се охладят във формата.
Коментари