Гергьовска пита с масло

06/05/2016
цветослава киркова
отцветослава кирковаГотвач377192281
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 162
  • Преглеждания за месеца127
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята със захарта, 2 с.л. брашно и 100 мл топло мляко и оставете да шупне. Пресейте брашното и го смесете със солта.

Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая, разбитите яйца (без единия жълтък, той е за намазване) топлото прясно мляко, оцета и олиото. Замесете меко и гладко тесто и го оставете да бухне.

Откъснете малка топка от втасалото тесто, която ще бъде за център на питката. Останалото тесто разделете на 2 части, вземете едната част и я разделете на 4 равни части.

Всяка разточете на кора, сложете корите една върху друга, като мажете с разтопено масло между тях (последната кора не се маже).

Разрежете на осем триъгълника, направете разрез в средата на всеки триъгълник, вземате върха и го промушвате отдолу през разреза, като го издърпвате нагоре.

Получените фигури подредете в намазнена тава, така направете и с другото тесто. Получените фигури подредете върху първия ред, като ги разминавате с фигурите от него, сложете топчето в средата и оставете да втаса за още 20 мин.

Намажете с разбит жълтък и печете за 45 мин. на 180 градуса. Готовата пита намажете с масло и увийте в чиста кърпа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
Много е хубава.
0
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
06.05.2016 16:55
Много ми харесва, браво!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв