Начин на приготвяне
Затопляме леко млякото и слагаме маята да се разтвори, след това сипваме и маслото (предварително разтопено), разбъркваме, сипваме и захарта, отново разбъркваме.
Пресяваме малко брашно, ванилията и солта и прибавяме и тях. Започваме да месим и постепенно добавяме още брашно. Трябва да се получи меко тесто.
Готовото тесто оставяме да втаса за около 40 мин., след което разделяме на малки топченца. От всяко от тях оформяме пръчица, която завързваме веднъж.
Предната част оформяме като главичка на пиленцето, а задната леко притискаме и режем с нож, така че да стане като опашка. Печем 20-25 мин. на 180-200 градуса.
След като са готови, изваждаме, бодваме лененото семе като очички и покриваме с кърпа да не изсъхват.
Коментари