Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита за Гергьовден

Празнична пита за Гергьовден

NEVINEVI
Помощник Готвач
1621k5283
Празнична пита за Гергьовден
Снимка: NEVI
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"За всеки празник - празнична пита, а за Гергьовден - най-хубавата празнична пита!"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • кисело мляко - 150 мл със стайна температура
  • мая - 30 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л
  • сусам - за поръсване
  • олио - за намазване на тестото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.

В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно мляко, киселото мляко и вече шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Месете поне 5 минути.

Оставете тестото да почине за 5 минути и в това време застелете тава с диаметър около 30 см. с хартия за печене. Оформете питата по следния начин :

1. Разделите тестото на две равни части.

2. Всяка част разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на стегнато руло.

3. Всяко руло нарежете под ъгъл на листа с дебелина около 1-2 см.

4. Подредете готовите листа по ръба на тавата на два реда.

5. Премесете останалото тесто и разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на руло.

6. Срежете готовото руло по дължина на две части и ги усучете една в друга. После навийте на охлюв и го сложете в средата на тавата.

Оставете готовата пита да втаса на топло за около един час. После намажете с разбитото с млякото яйце и поръсете със сусам.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: