Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.
В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно мляко, киселото мляко и вече шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Месете поне 5 минути.
Оставете тестото да почине за 5 минути и в това време застелете тава с диаметър около 30 см. с хартия за печене. Оформете питата по следния начин :
1. Разделите тестото на две равни части.
2. Всяка част разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на стегнато руло.
3. Всяко руло нарежете под ъгъл на листа с дебелина около 1-2 см.
4. Подредете готовите листа по ръба на тавата на два реда.
5. Премесете останалото тесто и разточете на тънка кора, намажете с олио и навийте на руло.
6. Срежете готовото руло по дължина на две части и ги усучете една в друга. После навийте на охлюв и го сложете в средата на тавата.
Оставете готовата пита да втаса на топло за около един час. После намажете с разбитото с млякото яйце и поръсете със сусам.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.