Начин на приготвяне
Активираме маята в 100 мл от топлото мляко със захарта и 1 с.л. брашно.
Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко. Пресяваме брашното и прибавяме млечната смес и маята.
Замесваме еластично тесто. Тестото разделяме на 1 по-голяма топка, една малко по-малка от първата и малко топче, колкото орех, за декорацията на цветята.
От голямата разточвам голяма кора, която мажа с масло и навивам на руло, което режа на рулца. Нареждам ги по края на тавата и всяко притискам с пръчица.
От втората топка пак разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло. По дължина срязвам рулото и го навивам. Поставям го по средата на питката. От малкото топче оформям цветчета.
Оставям да втаса, след което мажа питката с жълтък и пека в загрята фурна на 160 градуса.
Празничната питка с цветя е готова.
Коментари