Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Оцветен козунак със стафиди

Оцветен козунак със стафиди

К КК К
Готвач
1577271688791
Оцветен козунак със стафиди1 / 3
09/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1.200 кг бяло + допълнително, ако има нужда
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • яйца - 6 бр. със стайна температура
  • захар - 200 г
  • ванилова есенция - 1 ампула течна
  • махлеб - 1 ч.л. смлян
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 200 г разтопено
  • стафиди - 100 г микс от светли и тъмни
  • олио - за допълнително омесване и оформяне на фитилите
  • За закваската
  • хляб - 40 г
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За закваската:

В млякото разтваряме захарта и маята. Добавя се и брашното и се разбива, докато се получи лепкава каша. След това се оствя в купа за около 30 минути на топло. През това време се приготвя всичко останало, за да се започне тестото.

За тестото:

Разбиваме яйцата и захарта, след това прибавяме ванилията и махлеба по желание. След това прибавяме закваската, разбъркваме добре и слагаме брашното (брашното се пресява със солта). Като сложим брашното, постепенно слагаме маслото и месим, слагаме масло и така, докато маслото свърши, но не го слагаме накуп. След като омесим меко тесто, го слагаме в стъклена купа, овиваме го в плик и слагаме кърпа или одеало да го увием на топло за 3 часа. След това го вадим, помазваме с олио и слагаме стафидите.

Оформя се продълговат козунак, може и сплетен или на каквато форма искате. Слага се в тава за печене. Преди да се сложи във фурната, се разбива 1 яйце с малко вода и се намазва хубаво козунакът. Пече се около 1 час на 160 градуса, като ако видите, че отгоре започне да загаря, а отдолу не е готов, може да сложите вестник, за да не изгори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Колко е маята, липсва в продуктите?
11.09.2020 17:55