Начин на приготвяне
За закваската:
В млякото разтваряме захарта и маята. Добавя се и брашното и се разбива, докато се получи лепкава каша. След това се оствя в купа за около 30 минути на топло. През това време се приготвя всичко останало, за да се започне тестото.
За тестото:
Разбиваме яйцата и захарта, след това прибавяме ванилията и махлеба по желание. След това прибавяме закваската, разбъркваме добре и слагаме брашното (брашното се пресява със солта). Като сложим брашното, постепенно слагаме маслото и месим, слагаме масло и така, докато маслото свърши, но не го слагаме накуп. След като омесим меко тесто, го слагаме в стъклена купа, овиваме го в плик и слагаме кърпа или одеало да го увием на топло за 3 часа. След това го вадим, помазваме с олио и слагаме стафидите.
Оформя се продълговат козунак, може и сплетен или на каквато форма искате. Слага се в тава за печене. Преди да се сложи във фурната, се разбива 1 яйце с малко вода и се намазва хубаво козунакът. Пече се около 1 час на 160 градуса, като ако видите, че отгоре започне да загаря, а отдолу не е готов, може да сложите вестник, за да не изгори.
Коментари