Начин на приготвяне
Маслото за тестото трябва да е много студено и нарязано на кубчета около 1.5 см. Използвайте кухненски робот за приготвянето му, защото с негова помощ маслото няма да се размекне. Ако не разполагате с такъв, винаги може да замесите тестото на ръка, но работете бързо.
Добавете в робота брашното, солта и захарта, сипете кубчетата масло и пуснете машината, докато стане на трохи. Добавяйте постепенно по лъжица от водата и разбийте. Готово е, когато трохите започнат да се слепват. За целта при нужда се добавя още малко вода от посоченото количество.
Извадете маслото от робота и го доомесете бързо на плота с помощта на малко брашно. Увийте го във фолио и сложете във фризера за 1 час.
Пуснете фурната да се загрее на 190°C.
Разточете тестото за пай с дебелина 4-5 мм и го прехвърлете в предварително намазнена форма за пай, като оформите старателно стеничките. Поставете тавичката в хладилника и се заемете с пълнежа.
С бъркалка разбийте яйцата в купа, но не прекалявайте с разбиването. Прибавете към тях бялата и кафявата захар, разтопеното масло, долейте портокаловия сок и най-накрая разбъркайте с брашното и солта.
Половината орехи накълцайте дребно и ги разбъркайте към плънката. Останалите са за декорация.
Извадете формата с тестото от хладилника и отгоре разпределете шоколадовия чипс и нарязаните дребно портокаловите корички. Отгоре сипете сместа за плънката и подредете плътно половинки американски орехи.
Изпечете пая за 10 минути в загрятата фурна, а след това намалете температурата на 175°C и доопечете за още 30-35 минути.
Ще познаете, че паят е готов, ако при разклащане на формата средата му не мърда, а отгоре е с хубав златист цвят.
Поднесете пая с американски орехи напълно охладен, като може да го гарнирате с ванилов сладолед или бита сметана.