Начин на приготвяне
Подариха ми две домашни пилета. Отделих си крилцата, за да ги сготвя с ориз - ядене, което правеше баба - непретенциозно, съвсем обикновено, но много вкусно.
Крилцата от пилетата се измиват добре и се слага в подсолена вода. Вече сварени, прецеждаме бульона в отделна тенджерка.
Нарязваме си глава лук и го задушаваме леко в олио в дълбок тиган. Измиваме ориза, слагаме и него при лука, разбъркваме.
След като стане прозрачен, добавяме от прецеденият пилешки бульон, който дава хубав вкус и жълт цвят. Подправяме на сол и черен пипер на зрънца.
В тава се слагат оризът с бульона, отгоре сварените пилешки крилца. Слагам да се пече в умерена фурна.
След като ястието е готово, можем да поръсим с нарязан на ситно джоджен. Сипваме порцийка в чиния.