Начин на приготвяне
Измиваме лозовите листа, като отделяме няколко по-малки и нежни. Попарваме големите листа с вряла посолена вода за 4-5 минути.
Нарязваме лука и го запържваме до прозрачност с малко олио. Измиваме ориза и го сипваме при лука. Нарязваме на ситно нежните листа и ги сипваме в тигана. Пържим, като бъркаме 5-6 минути и добавяме 2 ч.ч. топла вода.
Готвим, докато водата се поеме от ориза. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.
Нарязваме на ситно копъра и го разбъркваме с ориза.
Завиваме сармички в лозовите листа и ги нареждаме в тенджера постлана с няколко листа. Притискаме с чиния и наливаме гореща вода до ръба на чинията.
Изцеждаме сока на половин лимон и го наливаме в тенджерата. Варим първо на по силен огън и после на по слаб, докато водата се поеме от лозовите сарми.
Сервираме сармите топли или студени.
Постните лозови сармички с ориз са готови.