Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Захарни зайчета от козуначено тесто

Захарни зайчета от козуначено тесто

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Захарни зайчета от козуначено тесто
Снимка: Илияна Димова
2 / 11
20/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12-14 бр.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. пресни
  • масло - 60 г краве
  • мая - 7 г суха
  • ром - есенция
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • брашно
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • масло - за печене
  • захар - кристална за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто, като към топлото прясно мляко прибавяме разтопеното краве масло, разбити две яйца, суха мая, няколко капки есенция ром, ванилия и две супени лъжици захар.

Разбъркваме добре и прибавяме брашно, колкото поеме за еластично меко тесто (приблизително 500 г брашно). Тестото оставяме да втаса (може и в затоплена на 50 градуса и изключена фурна, но да е завито да не хване коричка ).От втасалото тесто правим топчета с различни размери.

Голямото топче разтегляме като фитил, с намаслени в разтопено краве масло ръце. Навиваме като охлювче. От другите топчета оформяме главата (като срязваме за уши ) и опашката. Слагаме оформените зайчета в тава, покрита с хартия за печене.

Намазваме зайчетата с разтопено краве масло и оставяме да втасат (отново може във фурната). Когато втасат, намазваме с разбито яйце, поръсваме със кристална захар и изпичаме на 180 градуса предварително нагрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: