Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко разтваряме маята, прибавяме щипка сол, една супена лъжица захар и малко брашно да се получи кашичка. Оставяме 10-15 минути на топло.
След това към кашичката добавяме разбито едно яйце, една каф.чашка разтопено краве масло, една ванилия, есенция ром няколко капки и с брашно, колкото е необходимо, замесваме тесто, което оставяме да втаса на топло.
Втасалото тесто разточваме върху набрашнена повърхност и намазваме със сладко. Поръсваме две супени лъжици галета и завиваме руло. Оставяме да втаса във формата, в която ще печем.
Преди да сложим да се пече, намазваме с жълтък и поръсваме с кристална захар. Изпичаме козунака в предварително нагрята на 170 градуса фурна до готовност.