Начин на приготвяне
Маята се смесва с хладкото мляко. Добавят се 1 с.л. захар, 1 жълтък, щипка сода за хляб и брашно колкото поеме за да се получи гъста каша. Оставя се да шупне (докато удвои обема си).
В друга купа смесваме останалите яйца и солта, 1 с.л. захар, олиото, лимоновия сок и постепенно прибавяме брашното.
Сипвате и кваса и замесвате тестото. То трябва да е меко, но да не залепва по ръцете.
Разделяте тестото на 3 топки. Всяка от тях се разточва по големината на тавата. Работете върху кухненска хартия за печене.
Разточените парчета тесто се слагат едно върху друго като между първото и второто мажете с мазнина, между второто и третото също и на последното не слагате.
Поставяте чаша в средата и правите 8 разреза отстрани като лъчи на слънце.
Усуквате получените парчета и пренасяте в омазнена тава, поръсена с брашно.
Там оставяте да втаса още 30 минути, след което мажете с жълтък и слагате да се пече на 180 градуса около 40-45 минути.
Пригответе си голяма тава, защото след втасването питката се надига много.
Питката за гости е готова.
Коментари