Начин на приготвяне
Накисваме лещата за няколко часа в студена вода. След това сваряваме и отцеждаме добре. Тиквичките измиваме и без да белим, нарязваме на чашки и внимателно издълбаваме вътрешността.
Слагаме в кипяща подсолена вода да се сварят за кратко, като внимаваме да не се преварят. Изваждаме от водата и оставяме да се отцедят.
Издълбаната вътрешност на тиквичките нарязваме ситно и смесваме с нарязан лук и в зехтин с малко водичка, задушаваме да омекнат. Подправяме с чубрица, сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Добавяме и отцедената леща.
Запържваме леко, като разбъркваме. Отцедените чашки от тиквичките пълним с лещата. Поднасяме за салата, а може да поръсим с настърган кашкавал и да запечем леко във фурната.