Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с парченца банан и млечен шоколад

Кекс с парченца банан и млечен шоколад

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Кекс с парченца банан и млечен шоколад
Снимка: Марияна
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Знаете, че няма универсална рецепта за кекс, но има много вкусни импровизации с кекс, от които може да избирате"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • яйца - 2 бр. големи
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • пудра захар - 1 ч.ч. + за поръсване
  • млечен шоколад - 50 г
  • банани - 1 бр. малък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата, маслото си ги оставяме на стайна температура. Яйцата, които използвах, са големи, домашни са и затова и кексът освен от маслото, банана придоби още по жълтичък цвят. Маслото трябва да ни е достатъчни размекнато. Маслото, което ползвах, е немско – ½ от 250 г.

Маслото и заедно с пудрата захар го разбиваме с миксер в дълбока купа продължително. В отделна купа разбиваме яйцата с миксер също много добре. Прибавяме яйцата към маслото и пудрата захар. Прибавяме към сместа и киселото мляко. Пак разбиваме.

Пресяваме брашното. Смесваме брашното с бакпулвера, разбъркваме, да се премеси добре. И го добавяме постепенно към купата с продуктите, които вече разбихме. Объркваме добре всичко лъжица.

Режем на дребно с нож 50 г млечен шоколад. Шоколада, който използвам в случая, е български Фин млечен /със светло синя опаковка/. Банана го режа на малки парченца.

Мажем си формата за кекс с дупка с олио и посипваме с брашно. Аз лично я намазах с маргарин и се получи добре. Изсипваме сместа. Печем в загрята фурна на 180 градуса. След 6.7 мин го вадим от формата.

Вече готов кекса го обръщаме и слагаме в подходящ съд. Поръсваме го с пудра захар с помощта на цедка. Като изстине леко, го режем на парчета. Хапваме с кафе или сок. Да ви е сладко!

Кексът е с приятен вкус на банан, масло, шоколад. Усещат се парченцата банан и шоколад при хапване. Дозата е подходяща за не много голяма форма.Тази, която използвам в случая, е висока и с неголям диаметър в двете си части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: