Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мидички с извара и сусам

Мидички с извара и сусам

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Мидички с извара и сусам3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
23 бр.
"Ароматна закуска, която децата и не само ще хапнат с удоволствие"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • извара - 1 и 1/2 - 2 ч.ч. + щипка сол
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 2 с.л.
  • вода - 50 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • жълтъци - 1 бр. за намазване + 1 с.л масло
  • мая - 1/3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам яйцето със солта в купичка с помощта на вилица. Смесвам водата и прясното мляко и ги стоплям леко. Размивам вътре маята и добавям захарта. Оставям да шупне добре маята за 10 мин, завита на топло.

Пресявам брашното в дълбока купа и си правя кладенче в него. В кладенчето слагам яйцето, солта, прясното мляко с водата, захарта и маята. Вътре добавям и 2 с.л. масло леко размекнато. Смесвам всички съставки в купата и разбърквам добре.

Върху набрашнен плот доомесвам тестото. Покривам го с кърпа за 40 минути на топло да втаса.

През това време си разбивам в една купичка 1 жълтък с 1 с.л. масло. След като е втасало тестото, го дела на 2 части, за да работя по лесно. Разточвам кора върху набрашнен плот. Режа с помощта на ринг кръгове. Всеки кръг поставям във формата, с която ще правя мидичките.

В отделена купичка си слагам изварата и щипка сол. Намачквам ги малко си вилица, да не е спластена и да се разнесе солта. Слагам от плънката с помощта на лъжица. Затварям и притискам с формата за мидички. Излишното тесто го отстранявам, после го използвам за мидички, като го доомеся.

От дозата излизат 23 големи мидички. Нареждаме всички в тава, застлана с хартия за печене. Втасват още 30 минути, завити с кърпа. Вече втасали, ги мажем с яйчената смес с маслото. Поръсвам обилно с сусам.

Печем в загрята фурна на 180 градуса. Като се изпекат, слагаме ги в подходящ съд.

Хапваме с айран или компот.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: