Начин на приготвяне
Измийте много добре житото и го накиснете за около час в студена вода.
Изплакнете го обилно и го сварете в подходяща тенджера, като го покриете с вода и внимавате да не кипне. Житото е готово, когато зрънцата се разпукнат.
Разтворете нишестето в малко студена вода /да се получи кашичка/. Сложете около 2 ч.ч. вода да заври. Добавете и захарта.
След като водата заври, прибавете нишестето при непрекъснато бъркане докато крема се сгъсти. Прибавете свареното жито към крема и разбъркайте.
Обелете и нарежете крушите на парченца. Сложете ги в подходящ съд и добавете захарта. Загрейте на котлона, докато се карамелизират.
В подходящи чинийки оформете топки от ашурето /постигнах го лесно, като предварително насипах в пластмасови чашки за еднократна употреба/ и гарнирайте с карамелизирани круши.
Ашурето с карамелизирани круши е готово.