Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с бекон и топено сирене

Питка с бекон и топено сирене

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Питка с бекон и топено сирене5 / 5
22/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Нежен и ароматен хляб с парче бекон и топящо се в устата сирене - неустоимо удоволствие!"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 50 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • бекон - 250 г
  • топено сирене - 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и добавете маята, разтворете я и сложете захарта и супена лъжица от брашното. Оставете маята да шупне и утрои обема си.

Пресейте брашното в купа и направете в средата кладенче. Отделете един жълтък от яйцата за намазване в края и сложете яйцата в кладенчето. Посолете брашното и сложете мекото масло. Размесете с ръце и сипете млякото с маята.

Омесете гладко тесто, което да не лепне по ръцете, покрийте го с чиста кърпа или фолио и оставете да втаса за час.

Бекона и сиренето нарежете на парчета, бекона разрежете на тънко, но така че да може да увиете парче сирене в него.

Размесете тестото, изкарайте натрупалия се в него въздух и разточете на кора, навийте я на руло и след това разрежете на около 15 парчета. Всяко парче разточете малко и сложете в него парче сирене обвито в парче бекон.

Затворете тестото и оформете на топче. Във всяко топче трябва да има сирене с обвит бекон около него.

Намажете тава с малко олио и подредете топчетата произволно в нея. Намажете с разбития жълтък и оставете да втаса отново за 30 мин.

Загрейте фурната на 170 градуса. Поръсете питата с малко сусам и сложете да се изпече за около 50 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: