Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода. Хубаво се разбърква и без да се чака да шупва, към течността се сипва киселото мляко, чукват се яйцата (без единия жълтък, който се отделя за намазване накрая) и 60 г от маслото - много меко или леко разтопено.
Към всичко това се пресява брашното със солта и се меси с миксер с приставки за тесто поне 5 минути.
Ако е твърде меко и лепкаво, се поръсва още малко брашно и месенето продължава до постигане на еластичност. Целта е тестото да остане възможно по-мекичко, за да получим наистина пухкав и топящ се в устата тутманик.
Изместването е по-трудно, заради това че лепне доста в началото и по тази причина се препоръчва да се прави с уреда, но по-опитните домакини могат да постигнат ефекта и на ръка.
Тестото за тутманика се оформя на топка, намазнява се и се оставя в купата да втаса до удвояване на обема си - около 1 час.
Върху леко набрашнен плот се премесва за кратко втасалото тесто. Оставя се да почине 5-10 минути и се разделя на 7 топки. Всяка се намазва обилно с масло и разтегля, доколкото е възможно на тънко. Поръсва се с натрошено сирене и се навива или сгъва на пакетче и после се подвива- както на вас ви е удобно.
Всяка оформена и пълна с плънка топка тесто се подрежда на малко разстояние в кръгла тавичка, покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса още веднъж на топло за 40 минути или докато хубаво бухне и всички празни пространства се запълнят (тавата-около 23 см диаметър)
Пухкавият тутманик се намазва с разбит с малко вода жълтък и се пече до златисто в предварително загрята на 190 градуса фурна, ниска решетка.
Разчупва се и пухкавият тутманик с масло се похапва още топъл, когато е неустоимо ухаещ, пухкав и топящ се.
Добър апетит!
Коментари