Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Наистина пухкав тутманик с масло

Наистина пухкав тутманик с масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Наистина пухкав тутманик с масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
52 мин.
Порции
8
"Пухкав тутманик с масло, от който си чупим без никакъв свян"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 90 г
  • вода - 130 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • мая - 20 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - около 180 г (или на вкус, зависи от солеността)
  • брашно - 480 г (или колкото поеме за средно меко тесто)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода. Хубаво се разбърква и без да се чака да шупва, към течността се сипва киселото мляко, чукват се яйцата (без единия жълтък, който се отделя за намазване накрая) и 60 г от маслото - много меко или леко разтопено.

Към всичко това се пресява брашното със солта и се меси с миксер с приставки за тесто поне 5 минути.

Ако е твърде меко и лепкаво, се поръсва още малко брашно и месенето продължава до постигане на еластичност. Целта е тестото да остане възможно по-мекичко, за да получим наистина пухкав и топящ се в устата тутманик.

Изместването е по-трудно, заради това че лепне доста в началото и по тази причина се препоръчва да се прави с уреда, но по-опитните домакини могат да постигнат ефекта и на ръка.

Тестото за тутманика се оформя на топка, намазнява се и се оставя в купата да втаса до удвояване на обема си - около 1 час.

Върху леко набрашнен плот се премесва за кратко втасалото тесто. Оставя се да почине 5-10 минути и се разделя на 7 топки. Всяка се намазва обилно с масло и разтегля, доколкото е възможно на тънко. Поръсва се с натрошено сирене и се навива или сгъва на пакетче и после се подвива- както на вас ви е удобно.

Всяка оформена и пълна с плънка топка тесто се подрежда на малко разстояние в кръгла тавичка, покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса още веднъж на топло за 40 минути или докато хубаво бухне и всички празни пространства се запълнят (тавата-около 23 см диаметър)

Пухкавият тутманик се намазва с разбит с малко вода жълтък и се пече до златисто в предварително загрята на 190 градуса фурна, ниска решетка.

Разчупва се и пухкавият тутманик с масло се похапва още топъл, когато е неустоимо ухаещ, пухкав и топящ се.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте ,тутманикът е превъзходен.Много бкаг по дата за рецептата.Поздравления!
29.08.2021 18:26
Потребител#259520
Потребител#259520
Много благодаря за прекрасната рецепта. Това беше първото месене в живота ми и стана чудесен тутманик. Пухкав и на конци. Използвах кухненски робот за месенето, само довърших на ръка накрая. Благодаря за подробните инструкции, перфектни за начинаещи.
04.07.2020 13:58
1
1
Покажи всички подкоментари